Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από την Google για να παρέχει τις υπηρεσίες του και να αναλύει την επισκεψιμότητα. Η διεύθυνσή σας IP και ο παράγοντας χρήστη γνωστοποιούνται στην Google, μαζί με μετρήσεις απόδοσης και ασφαλείας, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα της υπηρεσίας, για τη δημιουργία στατιστικών στοιχείων σχετικά με τη χρήση και για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση καταχρήσεων. ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ: Τι μπορεί να σημαίνει ένα μούδιασμα?

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

Τι μπορεί να σημαίνει ένα μούδιασμα?

Τα ‘μουδιάσματα’ (αιμωδίες) είναι συμπτώματα που ανήκουν στην κατηγορία των παραισθησιών, δηλ. αντιλαμβανόμαστε ένα παράδοξο ερέθισμα στην επιφάνεια του δέρματος ενώ τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Οι νευρώνες που μεταδίδουν το αίσθημα των αιμωδιών στον εγκέφαλο είναι οι ίδιοι που μεταδίδουν τον πόνο, συνεπώς δεν είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται για μια μορφή πόνου. Αυτό βέβαια ισχύει για τις αιμωδίες που προέρχονται από το περιφερικό νευρικό σύστημα (ΠΝΣ) δηλ. από τα περιφερικά νεύρα και τις ρίζες του νωτιαίου μυελού. Το αίσθημα της αιμωδίας θα μπορούσε να υποδηλώνει και βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) δηλ. του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.
Συνεπώς οι αιτίες των αιμωδιών θα πρέπει να διαχωριστούν σε εκείνες που αφορούν παθολογία του ΚΝΣ και σε εκείνες που αφορούν το ΠΝΣ. Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι πιο συχνές αιτίες.

1) Αίτια από το ΚΝΣ-σκλήρυνση κατά πλάκας, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, αγγειακές βλάβες του νωτιαίου μυελού, νεοπλασίες (καλοήθεις, κακοήθεις) κ.α.
-εστιακή επιληψία
2) Αίτια από το ΠΝΣ -πολυνευροπάθειες (σακχαρώδης διαβήτης, έλλειψη βιτ. Β12, κληρονομικές νευροπάθειες, οξείες πολυριζονευρίτιδες, AIDS, λέπρα, τοξικές (φάρμακα, βαρέα μέταλλα, αλκοόλ), παρανεοπλασματικές, υποθυρεοειδισμός, ουραιμία, νόσοι κολλαγόνου, καλοήθης της τρίτης ηλικίας κ.α.)
-βλάβες των οπισθίων ριζών του νωτιαίου μυελού (οσφυο-ισχιαλγία, αυχεναλγία κ.α.)
-βλάβες των περιφερικών νεύρων (σύνδρομα παγίδευσης όπως σ. καρπιαίου σωλήνα, τραύματα, κατάγματα κ.α.)
3) Ψυχογενής (αγχώδεις διαταραχές και άλλες λειτουργικού τύπου διαταραχές)
4) μη νευρολογικά αίτια (αλλεργία, υπερχοληρεθρυναιμία, περιφερικές ισχαιμίες κ.α.)

Δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι ψυχογενείς αιμωδίες οι οποίες είναι πολύ συχνές και συνήθως οφείλονται σε έντονο stress και ψυχοσωματική υπερκόπωση.
Συνεπώς η εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος για το αίτιο της αιμωδίας, δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Ο ασθενής θα πρέπει να εξεταστεί από νευρολόγο και να συνεκτιμηθεί η κλινική εικόνα και το ατομικό ιστορικό του. Απαραίτητος είναι ο νευροφυσιολογικός έλεγχος (ταχύτητες αγωγής νεύρων) ο οποίος θα δείξει λεπτομερώς το μέγεθος της ενδεχόμενης βλάβης. Στις περιπτώσεις που η συμπτωματολογία είναι συμβατή με διαταραχή του ΚΝΣ θα πρέπει να γίνει μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και ενδεχομένως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.
Η θεραπευτική αγωγή εξαρτάται από το αίτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: